Bel ons
+31 (0)35 699 32 60

Nieuwsblog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
1 minute reading time (286 words)

Het nut van de jaarrekening

Het nut van de jaarrekening

In dit digitale tijdperk waarin we gelukkig al onze cijfers realtime kunnen inzien en bovenop de financiële situatie van onze onderneming zitten, denken veel eigenaren dat de jaarrekening een achterhaald document is. Toch kent de jaarrekening ook nog verrassende voordelen. De vijf, je leest het goed, vijf nuttigheden van de jaarrekening.

 

 

De hele dag analyseer jij op jouw financiële dashboard de realtime situatie van jouw bedrijf. Gedurende het jaar weet jij zo dondersgoed hoe jouw financiële positie eruit ziet. Wat is dan nog het nut van de jaarrekening aan het einde van het jaar? Wij weten er wel vijf te noemen.

1. Biedt krediet

Jaarrekeningen geven inzicht in het vermogen en resultaat van de onderneming. Deze cijfers zijn zeer interessant voor banken en andere geldverstrekkers op het moment dat jij een kredietaanvraag doet. Met de jaarrekening kunnen zij de prognose toetsen.

2. Geeft vertrouwen

Een kwalitatief goede jaarrekening geeft leveranciers, aandeelhouders en geldverstrekkers vertrouwen in de kredietwaardigheid van de onderneming.

3. Inzicht in trends

Welke resultaten zijn in het verleden behaald en welke trends zijn hierin te ontdekken? Deze analyse geeft meer houvast over hetgeen de toekomst gaat bieden en hier kan een prognose op worden gebaseerd die de onderneming houvast geeft.

4. Fiscale aangifte vennootschapsbelasting

De jaarrekening is van belang bij de fiscale aangifte vennootschapsbelasting. Je betaalt belasting over de winst van jouw onderneming en de jaarrekening vormt hiervoor de basis.

5. Wettelijk verplicht

Als laatste en niet geheel onbelangrijk is de jaarrekening nog altijd wettelijk verplicht voor onder andere B.V.’s, N.V.’s en Coöperaties. De verkorte balans met beperkte toelichting zijn bij kleine bedrijven minimaal verplicht om jaarlijks bij de Kamer van Koophandel te deponeren.

Lees ook onze blog over de financiële prognose.

Een financiële prognose schept verwachtingen
Aanpassingen Wet Werk en Zekerheid uitgelicht