Bel ons
+31 (0)35 699 32 60

Nieuwsblog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
2 minutes reading time (411 words)

Een aardige start van de dag…

een-aardige-start-van-de-dag thumbHoorde vanmorgen Peter van Lieshout van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) op Radio 1.  In de auto, op weg naar kantoor. En had ineens, ondanks het ontbreken van sterke koffie, een aardige start van de dag. Want hoorde eindelijk weer eens een verhaal met perspectief.

een-aardige-start-van-de-dag
Hoorde vanmorgen Peter van Lieshout van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) op Radio 1.  In de auto, op weg naar kantoor. En had ineens, ondanks het ontbreken van sterke koffie, een aardige start van de dag. Want hoorde eindelijk weer eens een verhaal met perspectief. Aan de hand van het WRR rapport ‘Naar een Lerende Economie’. Een titel die in eerste aanleg het volgende slappe ambtelijke werkstuk deed vermoeden. Maar tòch iets anders bevat. De oproep om van een samenleving gericht op de herverdeling van welvaart te evolueren naar een samenleving die zich richt op het scheppen ervan. Zou het er dan toch van komen? Zouden we dan toch nog het licht gaan zien? En gaan begrijpen dat elke euro die in onze samenleving wordt uitgegeven, eerst een keer moet worden verdiend?

Had de neiging de vlag uit te steken, toen Van Lieshout de toegevoegde waarde van het met veel politiek getrompetter gepresteerde ‘topsectorenbeleid’ treffend tot bijna nul reduceerde. En aanhaalde dat het er niet alleen om gaat zelf kennis te genereren – ‘als we het als Nederland super goed doen, zijn we in staat om mondiaal zo’n 1 % van de kennistoename te faciliteren’ – maar vooral om het vermogen die andere 99% gegenereerde kennis te absorberen en om te zetten naar vernieuwing en scheppend vermogen’. Daarmee feitelijk het brevet van onvermogen van het Nederlandse onderwijs bloot leggend. Om er vervolgens aan toe te voegen dat grote delen van het Nederlandse onderwijs niet eens de eigen kwaliteitsnormering halen.

Moest serieus het stuur stevig vasthouden, toen Van Lieshout memoreerde dat de Nederlandse overlegstructuur – met de SER als een van de voorbeelden – niet is ingesteld op het aanpakken van de thema’s waar het ècht over gaat. Maar nog steeds is blijven hangen in de problemen van die andere grote crisis: die van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Niet in staat om over te schakelen.

Kreeg meteen beelden van brancheorganisaties die al jaren hun uiterste best doen hun enorme gebrek aan toegevoegde waarde te verhullen. Van koepels van koepels van koepels in de zorg, het onderwijs en het welzijnswerk.

En dacht: zouden die ook naar Radio 1 hebben geluisterd, vanmorgen?

 
Doe de Ondernemerstest…
De wereld verandert…