Bel ons
+31 (0)35 699 32 60

De Coop en Haegen is verhuisd!

Een nieuw kantoor.

Wij zijn verhuisd naar:

Generaal de la Reijlaan 17
1404 BM Bussum.

Ons telefoonnummer blijft hetzelfde: 035 - 699 3260.

 
 
 


Nieuwsblog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
4 minutes reading time (846 words)

De verhalen over accountants…

de-verhalen-over-accountants-thumbLees te pas en te onpas verhalen over accountants. Over dat het anders moet. Dat ‘de tijden van vrijheid blijheid voorbij zijn’. En dat de AFM ‘de duimschroeven wil aandraaien’. Lees zelfs de suggestie van iemand om ‘de accountantskantoren te nationaliseren’. Maar heb steeds het gevoel: dit gaat niet over de wereld die wij – als De Coop & Haegen Adviseurs en Accountants - dagelijks meemaken. En da’s toch gek. Want alhoewel zelf geen accountant, ben ik wel verbonden aan een accountantskantoor. Dus zeer geïnteresseerd, als dat soort berichten in de kranten verschijnen.

de-verhalen-over-accountants
Lees te pas en te onpas verhalen over accountants. Over dat het anders moet. Dat ‘de tijden van vrijheid blijheid voorbij zijn’. En dat de AFM ‘de duimschroeven wil aandraaien’. Lees zelfs de suggestie van iemand om ‘de accountantskantoren te nationaliseren’. Maar heb steeds het gevoel: dit gaat niet over de wereld die wij – als De Coop & Haegen Adviseurs en Accountants - dagelijks meemaken. En da’s toch gek. Want alhoewel zelf geen accountant, ben ik wel verbonden aan een accountantskantoor. Dus zeer geïnteresseerd, als dat soort berichten in de kranten verschijnen.

Het kan goed zijn dat het MKB van grofweg nul tot vijftig medewerkers – toch verreweg de meeste bedrijven in Nederland - de vele verhalen over noodzakelijke structuurwijzigingen bij accountantskantoren helemaal niet lezen. En de oproep tot een striktere scheiding tussen de cijfermatige controle en het adviseren van ondernemingen links laten liggen. Zich ook geen bal aantrekken van de verhalen over accountants die ten onrechte de boeken van ondernemingen hebben goedgekeurd. Dat is allemaal heel goed mogelijk. Maar aan de andere kant: misschien krijgen deze ondernemers er tóch iets van mee. En wekt het verwarring. Juist omdat hùn accountant doorgaans de enige is die zij als ‘echt te vertrouwen’ bestempelen.

Het verschil uitleggen tussen de kantoren waarover de verhalen gaan en de accountant die vertrouwenspersoon is van een MKB-ondernemer, kun je heel ingewikkeld maken. Maar ook heel simpel. De accountants waar de verhalen over gaan zijn de controlerende vakgenoten. Veelal actief in de grotere ondernemingen en afkomstig uit de grotere kantoren. Met speciale – en uitgebreid in de wet vastgelegde – verantwoordelijkheden. Waarbij het volkomen logisch is dat van hen een hoge mate van onafhankelijkheid wordt verwacht. Om aandeelhouders en toezichthouders – los van de onderneming zelf – de zekerheid te geven dat de zichtbare cijfers ook de èchte cijfers zijn. Als basis voor - vaak moeilijke en ingrijpende – besluiten.

Die àndere accountant is de sparringpartner van de MKB-ondernemer. Geen controleur per sé, maar iemand die de ondernemers helpt met ondernemen. Vaak – maar niet altijd overigens – afkomstig uit kleinere accountantskantoren, en iets minder gebonden aan wet- en regelgeving. Deze accountant zorgt er ook voor dat de boekhouding tip top in orde is, de jaarcijfers er komen en dat het bedrijf fiscaal is geoptimaliseerd. Deze accountant ligt in de hiervoor genoemde verhalen ook niet onder vuur. Maar is tegelijk tòch een bedreigde diersoort. Want deze accountant – in vakjargon ook wel de ‘MKB-accountant’ geheten – heeft in zijn huidige vorm nog hooguit tien jaar te leven. Daarna zal hij geheel zijn verdwenen. En dat komt doordat de bulk van zijn huidige werkzaamheden – grofweg het vergaren, rubriceren en verklaren van (cijfermatige) bedrijfsgegevens – in hoge mate wordt geautomatiseerd. Weg toegevoegde waarde, weg verdienmodel, weg accountant.

De MKB-accountants weten dat overigens al heel lang. En roepen ook al heel lang: ‘wij moeten een nieuwe rol gaan spelen’. ‘De rol van bedrijfsadviseur aannemen’. Maar veel verder dan dat, is het bij de meeste Nederlandse kantoren nog niet gekomen. Omdat men niet goed weet ‘wat’ ze dan moeten gaan adviseren. En omdat – hebben accountants zelf publieke vastgesteld – de huidige eigen organisaties daar niet op zijn ingericht. Dus is er een enorm dilemma: of binnen tien jaar uitsterven, of een fundamentele transitie in gang zetten.

Het antwoord op dit dilemma ligt grappig genoeg in de evolutietheorie van Darwin. Alleen de sterken die zich aanpassen aan de nieuwe realiteit, aan de nieuwe omgeving, zullen overleven. En die realiteit/omgeving is dat de kleinere MKB-ondernemers keihard ondersteuning nodig hebben. Ook al durven zij dat in veel gevallen zelf nog niet te erkennen (terwijl zij zich diep van binnen wel eenzaam voelen). De nieuwe MKB-accountant zal daarmee een hybride dienstverlener worden. Nog steeds een professional waar het gaat om de cijfermatige en fiscale kant van een bedrijf. Maar niet meer als geschiedschrijver – iemand die in mei kwam vertellen wat een ondernemer in november van het jaar ervoor anders had moeten doen - maar als toekomst-strateeg. Bedreven op het gebied van bedrijfsstrategie, marktanalyse, change-management, fusie- en overname optimalisatie, bedrijfsrevitalisatie en adviseur op het gebied van marketing en (in- en externe) communicatie. En dat allemaal onder één dak, soms virtueel (in een samenwerkingsverband), soms letterlijk. Dát is de MKB-accountant die gaat overleven. Die sámen met ondernemers het verschil gaat maken. De sleutel naar onderscheidend vermogen helpt vinden in verdringingsmarkten.

En da’s precies ook hetgeen ik – los van alle verhalen over accountants - wèl herken uit het dagelijks leven binnen De Coop & Haegen.

 

MKB minder kredietwaardig dan Griekse collega’s…
Doe de Ondernemerstest…